Depresia se manifesta pe o perioada mai lunga de timp fata de simplele stari de tristete, de suparare, de pierdere a propriei energii, iar aceasta poate sa-ti schimbe complet viata, avand un impact negativ asupra bucuria vietii tale. Depresia influenteaza complet tot modul de viata, iti schimba gandirile, fortele psihice si fizice, capacitatea de a munci scade, ii poate influenta chiar si pe cei apropiati tie, familia si prietenii.
Depresia nu are aceasi influente asupra tuturor oamenilor, iar reactioneaza diferit la fiecare om in parte. La unele persoane poate dupa o perioada destul de lunga, la altii poate fi trecatoare in cateva zile.
Persoanele care au depresie o perioada scurta de timp, o zi sau doua, pot trece foarte usor peste si isi pot continua foarte usor viata personala si profesionala, fara ca ele sa fie afectate. Dar chiar daca despresia se intinde pe o perioada scurta de timp, ea trebuie sa fie tratata cu medicamente si sa fie tinuta sub observatie deoarece exista riscul care sa devina din ce in ce mai agresiva si sa inceapa sa-ti afecteze sanatatea.
In cazul depresiilor severe, persoanele isi pot pierde capacitatea de a mai comunica cu lumea din jur, nu mai pot face activitatile zilnice pe care le faceau inainte, chiar ajung sa se sinucida. Asadar in aceste cazuri este urgent ca persoana respectiva sa primeasca tratament din partea unui medic specialist pentru ca starea lui de sanatate sa nu se agraveze din ce in ce mai mult si sa il ajute sa isi revina.
De multe ori persoanele care sufera de depresie nu vor sa primeasca ajutor din partea nimanui, sunt refractare la tot ce inseamna ajutor deoarece ele considera ca acest lucru va dovedi ca sunt niste persoane slabe, care nu pot avea grija singure de ele si considera ca pot sa isi rezolve problema si pot sa se ajute singura prin propriile lor forte fizice si psihice.
In ziua de azi, dupa multe studii facute de catre diferiti cercetatori, se stie ca depresia este o afectiune medicala, si ca are atat o baza biologica cat si o cauza chimica. Tratamentele care exista in ziua de azi sunt foarte sigure si rezolva chiar si cazurile severe de depresie.
Cauzele depresiei
Au existat multe cercetari si multe discutii a carui subiect erau motivele din cauza caror apar starile de depresie fie ele usoare sau depresii severe. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca depresia de declanseaza datorita mai multor factorii cum ar fi: predispozitia genetica, evenimente din viata stresante, afectiuni medicale, administrarea medicamentelor sau alti substante chimice care pot declansa un dezechilibru al creierului.
Depresia episodica poate fi declansata de:
- oboseala
- menopauza
- diferite medicamente
- dezechilibre chimice (dezechilibrele nivelurilor sanguine ale calciului, sau nivelul scazut din corp al fierului si anume anemia)
- stresul din fiecare zi
- infectii
- consumul de alcool
Simptomele depresiei
Primele simptome ale depresiei care apar sunt cele legate de starile de tristete, de suparare, neincredere in sine, lipsa sperantei.
Cele mai de seama simptome ale depresiei sunt tristetea si disparitia placerii de a face lucrurile pe care le faceai in fiecare zi (activitatile zilnice)
Alte simptome care ar putea determina aparitia depresiei in viata unui om sunt:
- cresterea sau scaderea dorintei de a dormi
- cresterea sau scaderea in greutate
- ganduri care duc spre ideea de suicid
- sentiment de vinovatie etc.
La o persoana care se regasesc cinci din aceste simptome iar ele au aparut intr-o perioada mai mare de 2 luni ea poate fi diagnosticata cu depresie majora.
In cazul in care se regasesc intre 2-4 simptome aparute intr-o perioada de 2 ani, aceata forma de depresie poate fi considerata una de lunga durata, iar de obicei aceasta forma de depresie se regaseste la femei ajunse la menopauza
Tratarea depresiei
1. Tratamentul initial
Pentru tratarea depresiei pot fi folosite medicamente antidepresive, consiliere terapeutica.
In cazul unor depresii usoare sau medii poate fi folosita doar metoda de consiliere terapeutica, dar in cazurile in care depresia porneste si are la inceput simptome majore atunci, in aceste cazuri vor fi folosite ambele metode atat consilierea terapeutic cat si tratament medicamentos.