"Porunca de Tudor Arghezi"
Numele său adevărat este Ion N. Theodorescu, iar pseudonimul său, Arghezi, provine, explică însuşi poetul, din Argesis - vechiul nume al Argeşului.
"Porunca de Tudor Arghezi"
Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale o altă explicaţie, pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie şi Geza.
"Porunca de Tudor Arghezi"
Printre volumele sale de poezie se numara si Tablouri biblice (Versuri de Abecedar) care cuprinde o grupare de cinci poezii:”Adam si Eva”, “Paradisul”, “Porunca”, “Pacatul”, “Pedeapsa”.Ele s-au publicat in august 1944 in “Revista Fundasiilor Regale”.
"Porunca de Tudor Arghezi"
Poezia “Porunca” are ca sursa de inspiratie Vechiul Testament.Titlul este sugestiv pentru porunca divina de a interzica oamenilor sa se infructe din pomul cunoasterii.Este structurata in trei segvente lirice inegale ca marime.
"Porunca de Tudor Arghezi"
Prima secventa prezinta universal minuscul reprezentat de gaze, iezi, muguri, copii.Incipitul exprima un adevar general-valabil:”Prin rai copii au dus-o foarte bine”.
A doua segventa prezinta traiul fericit din rai care se datoreaza absentei constrangerii de orice fel, lipsei indrumarilor permanente, cicalitoare ale parintilor, lipsei grijilor fata de scoala.Repetitia adverbului nici si enumeratia evidentiaza traiul lipsit de griji din rai.
Se ramarca intentia ludica dar si ironia poetului adresata copiilor care ar dorii san u aiba nici o indatorire , tot timpul sa fie destinat distractie si jocurilor.Verbul “asteptai”sugereazadiscret idea ca astfel de trai ar conveni oracarui om inclusive cititorului