Poluarea apei
Orice alterare fizică,chimică sau bacteriologică a apei peste o limită admisibilă stabilită,inclusiv depşirea nivelului natural de radioactivitate produsă direct sau indirect,cu activităţi umane care o fac improprie pentru o folosire normală
În scopurile pentru care e folosibilă înainte de a deveni alterarea.
Definiţia apei
Apa pură H2O este combinaţia chimică dintre H şi O care la presiunea de 760 coloană Hg şi temperaturi cuprinse între 0 si 1000 C se prezintă ca un lichid incolor,inodor şi insipid;în strat
gros apa e uşor colorată în albastru.
Apă pură nu există în natură,dar proprietăţile ei trebuie să fie cunoscute deoarece în raport cu această apă se stabileşte calitatea apelor naturale.
Apa naturală conţine impurităţi dispersate sub formă de particule de natură minerală şi organică,dizolvate sau în suspensie formând un sistem dispersat cu concentraţie mică.
Substanţele dizolvate au un grad de dispersie moleculară sau ionică formând soluţi.Se găsesc dizolvate:
1)gaze(oxigen,azot,CO2);
2)substanţe minerale(cloruri,sulfaţi,bicarbonaţi de Na,K,Mg);
3)substanţe organice.
Electroliţi-substanţe care se dizolvă.Se desfac în ioni-particule ce poartă o sarcină electică pozitivă+(cationi) şi particule cu sarcină electrică negativă-(ionioni).
Caracteristicile fizice
Mirosul apei naturale e mult sau mai puţin intens.
-Apele subterane sunt inodore cu exceptia celor ce
conţin H2S dacă apa vine în contact cu piritele în
stratul acnifer.Apa are origine minerală şi se elimi-
nă uşor prin ventilare.
Când H2S e de origine organică acesta se separă
greu din apă şi prezenţa lui se datorează contac-
tului cu ape murdare,resturi organice sau dejecţii.
-Apele de suprafaţă mai ales cele stătătoare au
miros datorită materiilor organice în curs de des-
compunere sau a substanţelor chimice din ape
uzate,industriale(fenol).Fenolii din apa pentru
alimentare dacă nu vin în contact cu clorul intro-
dus pentru desinfectare se formează diclofenol
(foarte urât mirositor).Alături de fenoli sunt şi
crezoli care în proporţie de 1/ 2.000.000 dau apei
miros urât.În apa lacurilor uleiurile secretate de
anumite alge şi protozoare în procesul de metabo-
lism pot da apei mirosuri puternice la concentraţii
mici(par aromatice),iar când concentraţia creşte
mirosul devine neplăcut(ex:uleiul de asterionella-
algă diatomee cu miros de peşte).Măsurarea mirosului se face de persoane specializate cu simţ olfactiv foarte dezvoltat,gradul de intensitate exprimându-se de o scară aproximativă.
Gustul-apa pură chimic e fadă.(Ex:apa de ploaie).Apele natu-
rale au gust plăcut când concentraţia e de 500mg/
dm3.
Apa are gust specific.
Dulceag-conţine mult Ca şi SO4;
Sărat- ’’ ’’ NaCl,Na2,SO4 ;
Amar- ’’ ’’ MgSO4 ,NaCl2 ;
Acidulat-’’ ’’ CO2 ;
Acru- ’’ ’’ bicarbonat FeCl2;
Limite de percepere-Pentru NaCl 200mg/dm3
Pentru FeCl2 0,35mg/dm3
Aprecierea gustului se face de un degustător experimentat; pentru o mai uşoară apreciere se recomandă o încălzire la 25-
-35oC.
Tulbureala apei-când e lipsită de transparenţă şi conţine
particule fine în suspensie,deoarece razele
luminoase sunt împiedicate să se propage
liber.Tulbureală se exprimă prin inversul ei,
limpezirea,limpiditatea sau transparenţa.
-Dacă apele subterane care sunt limpezi,
conţin FeMn,săruri solubile în contact cu
aerul se transformă în săruri insolubile şi
rămân în suspensie tulburând-o.
-Apele de suprafată sunt tulburi că antre-
nează şi menţin în suspensie particule fine
coloidale sau mari-granimetrice.
E neplăcută la aspect,şi suspectă de
microorganisme şi bacterii.Tulbureala depin-
de de cantitetea de materii în suspensie,mări-
mea şi natura lor.Lăsate în repaus substanţele
solide depuse pe fundul vasului sunt cântări-
te şi raportate la volumul de apă din care pro-
vin formând depozitul de decantare exprima-
te în miligrame pe decimetru cub.Particulele
fine în suspensie coloidală nu se depun oricât
ar sta apa în repaus,că se găsesc în echilibrul
electric de acelaşi semn negativ,se resping
reciproc,nu se pot aglomera iar dimensiunile
reduse şi greutatea specifică apropiată de
a apei nu le permite să se depună.Separarea
se face prin hârtia de filtru determinându-se
cantitatea lor prin uscarea şi cântărirea hâr-
tiei înaite şi după.Măsurarea tulburelii se
face prin comparaţie cu emulsii etalon în sili-
ce.Emulsia conţine 1 miligram pulbere silice
fin,divizate sau caolin un decimetru cub de
apă distilată.Fineţea acestei pulberi e bună
când corespunde riguros experienţelor de
laborator standardizate.
În laborator prin metode optice se compară o
coloană de apă ,,de cercetat’’ cu coloana de
emulsie etalon şi se cuantifică.
Metode moderne-celule fotoelectrice în locul observaţiei uzua-
le.
Culoarea apei- Apa curată e incoloră.
Dizolvanţii minerali colorează în:
-cărămiziu-roşu-compuşii Fe
-negru cafeniu -Mg
-verde gălbui-clorofilă
-galben -xantofila-din frunze veştede
-roşcată - acizii humici
Coloraţia se determină prin comparaţie cu soluţia etalon în scara platino-cobalt.Soluţia care conţine la un decimetru cub apă distilată,500 mg platină şi 241 mg Ca,sub formă de hexacloroplatinat de K şi clorură de cobalt hidratată reprezintă etaloul cu 500 grade de culoare.Celelalte trepte ale scării culorii se deduc din aceasta prin diluare, fiecare grad de culoare corespunzând unui mg pe decimatru cub de platină.Se foloseşte aparatul numit COLORIMETRU.
Temperatura apei variază de subteran,termale şi anotimp,max
1000C vara.Ea se măsoară automat la postul
dispecer central.
Conductivitatea electrică a apei-e proprietatea de a permite
trecerea curentului electric între 2 electrozi.
Poate fi uşor măsurată în mod continuu, deoa-
rece ea depinde de cantitatea de elecrolet
aflată în apă controlând constanţa calităţilor
chimice ale apei.
Fierul-se găseşte în apele subterane,sub formă de compuşi (bicarbonat feros) care în atmosferă pierd o parte din CO2 şi în contact cu O2 din aer combinaţia chimică feroasă devine ferică.
Aluminiul-se găseşte în apele naturale sub formă de Al2O3 (alumină),care în cantităţi mai mari dă apei un gust de pământ.
-Apa în gospodărie-
Activ printr-un ansamblu de mijloace tehnice şi măsuri legislative,economice şi administative conduc la cunoaşterea, utilizarea şi valorificarea raţională,menţinerea sau îmbunătăţirea resurselor de apă pentru satisfacerea nevoilor sociale şi economicela protecţia epurării şi poluării acestei resurse precum şi la prevenirea şi combaterea acţiunilor distructive ale apelor.
-Cercetarea calităţii apei-
1)S-a folosit ca indice al poluării organice consumul biochimic de oxigen.Proba compara consumul biochimic
de O2 la intrare şi ieşire.
2)Sondarea influenţelor curgerii apei pe o perioadă mai îndelungată de timp prin examinarea fazelor vieţii dintr-un fluviu.
Metoda indică numericformele de viaţă ce nu pot rezista contaminării(A).
(B)Cele care se pot adapta contaminării 2A+B=IB(Indice bio-
tic)
Cu cât e mai ridicată valoarea indicelui biotic(IB) cu atât e mai curată apa respectivă.
-Instalaţii automate- Pentru măsurarea calităţii
-1)temperatura;2)PH;3)turbiditatea;4)oxigen dizolvat; 5)conductivitatea; 6)volumele agenţilor poluanţi organici.
Fiecare senzor se spală pentru prevenirea impurificării sale
de proba de apă pentru minimalizarea unei erori posibile şi
stabilizarea valorii indicate.Pentru spălare s-a recurs la unde ultrasonice,jet de pulverizare cu apă potabilă şi plonjoane după circumstanţe.
Controlul şi tratamentul combinat al afluenţilor industriali:
¤pas în vederea tratamentului eficace al scurgerilor industiale
e AMELIORAREA PROCESELOR TEHNOLOGICE care să se reducă la minimum.
¤Reexaminarea pierderilor de materiale şi a risipei de apă. Evitarea utilizării substanţelor care nu trebuie puse în libertate.
¤Instalaţia de epurare a destinaţiei şi pentru tratarea apelor reziduale de scurgere de nichel şi cromaj.
¤Tratarea apelor de canalizare domestice din:cartiere,abatoare
îngrăşătorii.
Starea de ionizare a cianurii variază în conformitate cu PH-ul şi temperatura apei.
Modificarea PH-ul e deosebit de mare în cazul unei soluţii diluate.
Instrumentul de măsurare trebuie să conţină un dispozitiv protector pentru a ţine PH-ul constant.
Sensibilitatea faţă de cianură e rapidă,dar timpul de reacţie e lung în absenţa ei.
¤Instalaţia pentru priza de apă
E alcătuită din un flator deplasabil pe verticală,o sită pentru reţinerea impurităţilor,o pompă submersabilă fixată la capul unui poilon.O parte din ţeava de susţinere e construită din 2 ţevi telescopice din oţel inoxidabil ,proiectate astfel încât să poaă fi alungite şi scurtate fără dificultate.Sita specială trebuie să nu se înfunde deoarece scade volumul de apă pompat sau
a fixării pe rotorul pompei a unei răşini vinilice sau a cauciucului.
¤Pentru tratarea aerobiotică se introduce oxigenul necesar respiraţiei microflorei aerobă.În prezent există tehnici noi de prevenire a mirosurilor grele emanate de fluvii datorită
microflorei care vara devine anaerobă.
Gunoaiele-trebuie incinerate nu depuse pe malul mării.
Uzinele de incinerare în Tokio cuprind:
-cuptoare standardizate;
-adaptarea sistemului cu buncăr şi macara;
-controlul emisiilor şi afluentilor;
-bazinele de ţiţei plasate subteran.
Concluzie
Resursele mediului scad.
Creşterea punerii în libertate a agenţilor e o ameninţare sporită pentru natură.
Chestionar-În prezent se face o anchetă prin metoda Delphi
Pentru a schimba mentalitatea naţiunii privind mediul.
Multe grupări militează pentru un mediu mai curat şi mai sănătos.Dacă începem prin a recicla deşeurile menajere şi a refuza alimentele supraîmpachetate,am putea reduce deşeurile.
Cercetătorii trebuie să găsească moduri de a evita compuşii dăunători care nu se descompun în elemente inofensive.
Apa face parte din patrimoniul comun al naţiunii,fiind un bun cu valoare economică şi socială.