Alexandru Lapusneanul- caracterizare
Opera este organizata in patru capitole, fiecare capitol avand cate un motto, expresie rezumativa care reprezinta o replica a unui personaj: capitolul I „Daca voi nu ma vreti, eu va vreu…”- raspunsul dat boierilor de Alexandru Lapusneanul, capitolul II „Ai sa dai sama, Doamna!”- avertisment dat de o vaduva doamnei Ruxandra, capitolul III „Capul lui Motoc vrem…”-cererea norodului cand se strange la curte, capitolul IV „De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu…”- amenintarea lui Al.
Lapusneanul cand isi da seama ca a fost calugarit.Personajele desi sunt in numar mic, sunt bine conturate, cu multe detalii si sunt dispuse in jurul personajului principal Alexandru Lapusneanul.Personajul principal este caracterizat atat direct cat si indirect. Caracterizarea directa este folosita de narator atunci cand ii este facuta descrierea vestimentatiei „ Purta coraoana Paleologilor, si peste dulama poloneza de catifea stacosie, avea cabanita turceasca”, de aseamnea il numeste „tiran”, „bolnav”, „nelinistit”, „nenorocitul domn” .
El este caracterizat direct de doamna Ruxandra ,,bunul meu domn” sau ,,viteazul meu soţ”, de Mitropolitul Teofan „crud si cumplit este omul acesta” si de Stroici „sangele cel pangarit al unui tiran ca tine”.
Principalul mod de caracterizare ramane insa cel indirect realizat prin faptele sale, limbaj, atitudini, gesturi.
Este hotarat, cu o vointa puternica, nu va renunta la tron pentru nimic „Sa ma intorc?Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt.” Bun cunoscator al oamenilor, stie ca de s-ar ivi ocazia Motoc l-ar parasi din nou „Lupul parul schimba, dar naravul ba” si ca Veverita ii este „vechi dusman”.
Este impulsiv si violent prin limbaj si gesturi insa este capabil sa se adapteze oricarei situatii „-Muiere nesocotita! Striga Lapusneanul sarind drept in picioare, si mana lui, prin deprindere, se razama pe junghiul din cingatoarea sa; dar indata stapanindu-se se pleca, ridicand pe Ruxandra de jos…”, de asemenea isi iese din fire cand isi da seama ca si-a pierdut puterea domneasca ii jigneste pe cei din jur si chiar arunca cu potcapul intr-unul din calugari.